Concerten

Van mei tot oktober, op de eerste en derde zondag van elke maand, kunt u genieten van prachtige uitvoeringen. Een keur aan amateurs en (semi-)professionals treedt op in de Stompe Toren. Deze concerten beginnen om 14:00 uur. De toegang is gratis, met een collecte aan de uitgang. Met het oog op de gestegen kosten denken we dat een richtbedrag van vijf euro per persoon gewenst is. 

Elk concert wordt omlijst door een expositie in ons kerkje.


Openingsconcert: 3 mei - Tuschinski Trio

Het zomerseizoen wordt geopend door het Tuschinski Trio. dat laat horen dat filmmuziek, ook zonder beeld, in al haar verrassende schoonheid overeind blijft.

Het trio bestaat uit Camilla van der Kooij (viool), Lisette Emmink (sopraan) en Josje Goudswaard (piano).

foto: John van Duin

Het Tuschinski Trio bestaat sinds 2006 en heeft een gezamenlijke passie: mooie en pakkende muziek spelen, soms in aparte zetting. Het heeft hiervoor als onuitputtelijke bron de filmmuziek gevonden, muziek die sinds het ontstaan van de film een onmisbare plaats heeft genoten. Soms was er eerst het beeldmateriaal en volgde later pas de muziek, soms was de muziek er al en werd deze passend bij de film gevoegd.

Het nieuwe filmmelodieën programma van het Tuschinski Trio belooft weer een meeslepende muzikale reis door de filmmuziekwereld te worden. Op het programma staat onder andere prachtige muziek van Debussy, Schubert en Bizet, gebruikt in films zoals ” Castaway”, “The Butcher Boy” en “Trainspotting” maar ook hoort u de dans van de Trollenkoning van Grieg (gebruikt in “Rat Race”) en thema’s uit films zoals “The Aristocats”, “A Room with a View” en “Les intouchables”. Een groot aantal arrangementen, zoals bijvoorbeeld “Nella Fantasia” van Ennio Morricone uit “The Mission”, “Fly” van Ludovico Einaudi uit “Les intouchables” en “Parla più piano” van Nino Rota uit “The Godfather”, zijn speciaal voor het programma gearrangeerd.

Sopraan Lisette Emmink studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en behaalde daar ‘cum laude’ het diploma uitvoerend musicus. Vervolgens volgde zij masterclasses bij Elly Ameling, Robert Holl, Dorothy Dorow en Gerard Souzay. Lisette is een veelgevraagd soliste en heeft in vrijwel alle grote concertzalen en onder vele dirigenten gezongen. Zij verleende onder andere haar medewerking aan radio-opnamen met werken van Mozart (de eerste sopraansolo in Davide Penitente met het Groot Omroepkoor), Bachcantates en muziek van de hedendaagse componist George Crumb. Lisette zong de Nederlandse première van "The Voices of Light" van Richard Einhorn en de Engelse première van "The Cry of the Earth" van Tony Biggin in de Royal Festival Hall in Londen. Bovendien zong zij in Parijs, Tours (festival), Wenen, Bonn en Antwerpen en maakte zij concertreizen naar Zuid-Afrika, Canada en de Verenigde Staten. Lisette voelt zich in vele genres thuis, haar repertoire bevat naast oratoria en liederen ook opera, operette en musical.

Pianiste Josje Goudswaard begon op vijfjarige leeftijd met het volgen van pianolessen. Als begeleidend pianiste was zij al vanaf jonge leeftijd werkzaam met diverse klassieke en lichte solisten, koren en musicalensembles. Toen zij 17 was werd zij toegelaten aan het Rotterdams conservatorium. Zij studeerde onder andere bij Milla Baslawskaja en David Poliakin, en zij studeerde af onder de bezielende leiding van Michael Davidson. Josje volgde verschillende masterclasses liedbegeleiding, onder andere bij Rudolf Jansen en Tan Crone. Als soliste en begeleidster trad zij op door heel Nederland. Op het witte doek was zij te zien en te horen, als soliste en begeleidend pianiste, in de kuuroordscène van de voor een Oscar genomineerde film “Nienke”. Josje is een veelgevraagd liedbegeleidster voor verschillende solisten. Voor de concertprogramma’s van het Tuschinski Trio schreef zij een groot aantal arrangementen. Onder de internationale pseudoniem Donna Verdell schrijft Josje pianomuziek welke, behalve in Nederland, ook wordt uitgegeven in onder andere Duitsland, Engeland en Australië door uitgeverij Broekmans & van Poppel. De nieuwste pianobundel “Songs of Seasons” is verkrijgbaar vanaf september 2014; alle pianomuziek is te beluisteren op www.donnaverdell.com.

Violiste Camilla van der Kooij begon als vierjarige met vioollessen. Op haar twaalfde werd ze toegelaten tot de Jong Talent Klas van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ze studeerde bij Hans Scheepers. Ze vervolgde haar opleiding aan het Conservatorium van Rotterdam, bij Vaclav Novak en Andras Czifra. Daarna studeerde zij Muziekproductie aan het conservatorium in Den Haag. Camilla won verschillende prijzen o.a. bij het Prinses Christina Concours en het Inter-Provinciaal Muziekconcours. Zij speelde live op Radio 4 en soleerde in de serie Kamermuziek op de Zondagochtend van De Doelen in Rotterdam. Naast klassieke muziek heeft Camilla zich gespecialiseerd in improvisatie en popmuziek. Zo maakt zij strijkers-arrangementen en speelt zij viool op cd's van bekende Nederlandse artiesten, veelal met het Red Limo String Quartet, een gerenommeerd strijkkwartet met geheel eigen karakter gespecialiseerd in popmuziek en improvisatie. Dit kwartet won verschillende prijzen en is geregeld te zien en te beluisteren op radio en televisie. Camilla is naast Red Limo SQ vaste violiste van verschillende ensembles zoals het Tuschinski-Trio (filmmuziek op klassieke wijze), het bekende 'the Kyteman Orchestra' en de band van 'Janne Schra', waarmee zij momenteel door Nederland en Duitsland tourt. Daarnaast werkte zij samen met Within Temptation, Lange Frans, Daniel Lohues, Pete Philly & Perquisite, The Lau, Lois Lane e.a.


17 mei - Edouard en Camadou

Edouard (1973) is een singer-songwriter die geïnspireerd wordt door zangers als Jacques Brel en Leonard Cohen. Hij is geboren in Frankrijk, in de Bourgogne.

In 2001 kwam hij naar Nederland en begon hij zijn carrière in een pop-band. Maar al spoedig realiseerde hij zich dat zijn passie ergens anders ligt: chansonnier / singer / songwriter. Hij volgde zijn hart en ging het grote avontuur aan.

Carole, afkomstig uit Frans-Canada maar tegenwoordig woonachtig in Nederland, is eveneens singer-songwriter en bekend als Camadou. Behalve werk uit eigen hand vertolkt zij graag het chanson en zij heeft inmiddels drie albums op haar naam staan.

Carole en Edouard leerden elkaar kennen via een gezamenlijke vriendin. Al snel deelden zij hun passie voor het muzikale avontuur en gingen zij samen zingen. Twee verhalen, twee stemmen, een bijzonder ontmoeting.


7 juni - Arte Duo

Piano en saxofoon, dat is een niet zo voor de hand liggende combinatie. Klassiek saxofoniste Aubrey Snell en pianiste Lineke Lever maken die combinatie nu al viertien jaar actueel en springlevend onder de naam Arte Duo.


5 juli - The Guitar Connection

Ger Oosterhaven en Daniël Antonie hebben het gitaarduo ’The Guitar Connection’ opgezet. Beiden komen van het Conservatorium van Amsterdam, waar ze klassiek gitaar hebben gestudeerd. Hun repertoire omvat klassieke muziek, eigen arrangementen van lichte muziek, Zuid-Amerikaanse tangos en romantische Spaanse muziek. The Guitar Connection staat voor de muzikale connectie tussen twee jonge jongens en het publiek, een mix van stijlen en voor hoogstaand gitaarwerk.

”We wish to inspire and bring joy by connecting with the audience, believing people can be brought together by creating music played from our hearts.”

Zij spelen al jarenlang samen en sinds kort onder de naam The Guitar Connection. En zijn ervan overtuigd dat ze een connectie maken met het publiek. Jonge jongens die plezier uitstralen tijdens het musiceren. Dit effect, samen met de arrangementen en de keuze voor het repertoire zorgt ervoor dat hun verhaal overkomt op het publiek.

Inmiddels hebben ze een aantal mooie concerten mogen geven. Zo speelden ze op 12 december 2014 nog in een vol TivoliVredenburg.

Ger Oosterhaven begon op zijn zevende jaar met gitaarles bij Agnieszka Hartmann in Wageningen. Na negen jaar les is hij overgestapt naar de hoofdvakdocent van het Conservatorium van Amsterdam, Lex Eisenhardt. Hier is hij onlangs afgestudeerd met flamenco van Eric Vaarzon Morel als bijvak.

Het eerste succes behaalde Ger met het Prinses Christina Concours in 2009, de tweede prijs bij de regionale finale. Hij heeft nog vele concerten gegeven voor de Classic Express, een initiatief van het PCC om kinderen te motiveren voor klassieke muziek. Vlak na het PCC volgde het EGTA-gitaarconcours, waar hij tijdens de voorrondes eerste werd en tijdens de nationale finale derde. Ook verkreeg hij hier de publieksprijs.

Naast het opzetten van een lespraktijk in Wageningen en Utrecht gaf hij veel concerten. Ook volgde hij masterclasses in Nederland bij o.a. Fabio Zanon, Alberto Mesirca en Margarita Escarpa en heeft hij meerdere lessen gehad van Johannes Möller. In Londen volgde hij een masterclass aan de Royal Academy bij Michael Lewin en aan de Royal College bij Gary Ryan.

Daniël Antonie begon op zijn tiende met gitaarspelen bij Meredith Essed. Na acht jaar met plezier les te hebben gehad ging hij door bij Ludwig Rondon. Op zijn achttiende begon hij aan het voorbereidend jaar aan het conservatorium van Amsterdam, waar hij een jaar later met de bachelor startte bij Lex Eisenhardt. Aan dit conservatorium volgt hij ook bijvak elektrisch gitaar bij Hans Kunneman en compositie bij André Douw.

Naast zijn opleiding heeft Daniël vele concerten gegeven en masterclasses gevolgd. Zo kreeg hij meerdere lessen van Johannes Möller, les van Margerita Escarpa, Fernando Espi en Fred Jacobs. In 2007 deed Daniël mee aan het EGTA gitaarconcours waar hij de nationale finale haalde. Naast dit heeft Daniel ook nog lespraktijk opgezet in Houten, waar hij lesgeeft aan alle leeftijden in klassiek gitaar en popmuziek.


19 juli - Chante!

Chante! bestaat uit zangeres Nicolette Knape, violiste Maria Eldering en pianist Jasper Swank. Samen brengen zij het Franse en Nederlandse chanson. Hun repertoire bevat zowel bekende als onbekende chansons. Zo spelen zij onder andere nummers van Edith Piaf, Jacques Brel, Leo Ferrè, Jean Ferrat, Liesbeth List en Ramses Shaffy. Maar ook het nieuwe chanson ontbreekt niet. Denk daarbij aan Zaz, Lara Fabian en Amandine Bourgeois. De vernieuwende arrangementen in het samenspel tussen piano, viool en zang maakt Chante! uniek.

Nicolette Knape en Maria Eldering kennen elkaar uit de theaterwereld. Samen traden zij regelmatig op als theaterduo en maakten zij de kindervoorstelling ‘Bij Uil thuis’ met daarin door Maria zelf gecomponeerde liedjes. In 2013 werden zij gevraagd samen met de toenmalige pianist Bart Siekman voor Amnesty het nummer Vrijheid uit te voeren tijdens de dag van de rechten van de mens. Dit werd een groot succes en op aanraden van de voorzitster van Amnesty besloten zij als muziekgezelschap verder te gaan en werd Chante! geboren. Hierna volgden optredens in o.a. Duin & Kruidberg, Het Zandvoorts museum, Cafe Fier, de Haarlemse Kookgarage en kunstfestivals als Place du tertre, de Roze kunstlijn en From Russia with art.

Sinds 2015 is pianist Jasper Swunk bij hen gekomen en geeft hij met zijn unieke pianoarrangementen een geheel eigen stijl aan Chante!

Haarlems Dagblad:

“...Ramses luistert goedkeurend mee...”

“...Een aanstekelijke combinatie tussen zang, viool en piano...”

“...Het repertoire biedt een professioneel gebrachte combinatie van Franstalig en Nederlandstalig lied...”


6 sep - Duo Rumbadama

Leticia Bal: (marimba, backing vocals, campana + clave-pedal, loop station)
Delia Gonzalez: (leadvocals, maracas, guiro)

Van fascinerende verstilde eigen composities op marimba tot meeslepende swingende wereldmuziek met een vet accent op Cubaanse Son. De gedurfde, eigenzinnige instrumentatie en arrangementen van dit drie jaar geleden door Leticia Bal opgerichte duo zorgt voor een fascinerend en uniek geluid en een drive waarbij je voor maanden energie en inspiratie opdoet.

Na haar conservatoriumopleiding (latin percussie/slagwerk) en twintig jaar ervaring in de meest vooraanstaande latin- en salsa-orkesten vond Leticia het tijd worden voor een nieuwe, geheel eigen vertaling van de muziek die haar leven heeft bepaald: latin. Eigenwijs als ze is ontwikkelde ze zelf methodes om de muziek die ze al zo lang speelde te vertalen naar marimba, geen voor de hand liggend instrument voor deze muziekstijlen, maar wel betoverend en fascinerend.

RumbadamaAls 'duo-maatje' kon ze geen betere kiezen dan de in Havana geschoolde Cubaanse zangeres Delia Gonzalez, die, naast dat ze zangeres is van wereldklasse, voortreffelijk en zeer 'groovy' handpercussie speelt. Wat Delia vasthoudt swingt, waar ze naar kijkt begint al te dansen....

Samen hebben Leticia en Delia een grote staat van (podium-)dienst: ze traden onder andere op in het Tropentheater, Vredenburg (met Leticia's latin-orkest ‘Leticia y su Rumbadama’), op het festival Dias Latinos, in de Oosterpoort, in clubs, theaters, feesten en op vele, vele festivals.

In 2010 verscheen Leticia's eerste solo-cd, die lovend is ontvangen in de Nederlandse (vier sterren in de Volkskrant!) en de internationale pers. Het duo is hierop met twee nummers te horen. Deze cd is na afloop van elk concert te koop.

Bezoek voor meer informatie de Rumbadama-website: www.leticiabal.nl/85585482


» Klik hier voor de agenda.

Voor meer informatie:
Peter Duval Slothouwer
telefoon: 023 - 5370802
e-mail: peterduval@hotmail.com