Concerten

Van mei tot oktober, op de eerste en derde zondag van elke maand, kunt u genieten van prachtige uitvoeringen. Een keur aan amateurs en (semi-)professionals treedt op in de Stompe Toren. Deze concerten beginnen om 14:00 uur. De toegang is gratis, met een collecte aan de uitgang. Met het oog op de gestegen kosten denken we dat een richtbedrag van vijf euro per persoon gewenst is. 

Elk concert wordt omlijst door een expositie in ons kerkje.


5 juli - The Guitar Connection

Ger Oosterhaven en Daniël Antonie hebben het gitaarduo ’The Guitar Connection’ opgezet. Beiden komen van het Conservatorium van Amsterdam, waar ze klassiek gitaar hebben gestudeerd. Hun repertoire omvat klassieke muziek, eigen arrangementen van lichte muziek, Zuid-Amerikaanse tangos en romantische Spaanse muziek. The Guitar Connection staat voor de muzikale connectie tussen twee jonge jongens en het publiek, een mix van stijlen en voor hoogstaand gitaarwerk.

”We wish to inspire and bring joy by connecting with the audience, believing people can be brought together by creating music played from our hearts.”

Zij spelen al jarenlang samen en sinds kort onder de naam The Guitar Connection. En zijn ervan overtuigd dat ze een connectie maken met het publiek. Jonge jongens die plezier uitstralen tijdens het musiceren. Dit effect, samen met de arrangementen en de keuze voor het repertoire zorgt ervoor dat hun verhaal overkomt op het publiek.

Inmiddels hebben ze een aantal mooie concerten mogen geven. Zo speelden ze op 12 december 2014 nog in een vol TivoliVredenburg.

Ger Oosterhaven begon op zijn zevende jaar met gitaarles bij Agnieszka Hartmann in Wageningen. Na negen jaar les is hij overgestapt naar de hoofdvakdocent van het Conservatorium van Amsterdam, Lex Eisenhardt. Hier is hij onlangs afgestudeerd met flamenco van Eric Vaarzon Morel als bijvak.

Het eerste succes behaalde Ger met het Prinses Christina Concours in 2009, de tweede prijs bij de regionale finale. Hij heeft nog vele concerten gegeven voor de Classic Express, een initiatief van het PCC om kinderen te motiveren voor klassieke muziek. Vlak na het PCC volgde het EGTA-gitaarconcours, waar hij tijdens de voorrondes eerste werd en tijdens de nationale finale derde. Ook verkreeg hij hier de publieksprijs.

Naast het opzetten van een lespraktijk in Wageningen en Utrecht gaf hij veel concerten. Ook volgde hij masterclasses in Nederland bij o.a. Fabio Zanon, Alberto Mesirca en Margarita Escarpa en heeft hij meerdere lessen gehad van Johannes Möller. In Londen volgde hij een masterclass aan de Royal Academy bij Michael Lewin en aan de Royal College bij Gary Ryan.

Daniël Antonie begon op zijn tiende met gitaarspelen bij Meredith Essed. Na acht jaar met plezier les te hebben gehad ging hij door bij Ludwig Rondon. Op zijn achttiende begon hij aan het voorbereidend jaar aan het conservatorium van Amsterdam, waar hij een jaar later met de bachelor startte bij Lex Eisenhardt. Aan dit conservatorium volgt hij ook bijvak elektrisch gitaar bij Hans Kunneman en compositie bij André Douw.

Naast zijn opleiding heeft Daniël vele concerten gegeven en masterclasses gevolgd. Zo kreeg hij meerdere lessen van Johannes Möller, les van Margerita Escarpa, Fernando Espi en Fred Jacobs. In 2007 deed Daniël mee aan het EGTA gitaarconcours waar hij de nationale finale haalde. Naast dit heeft Daniel ook nog lespraktijk opgezet in Houten, waar hij lesgeeft aan alle leeftijden in klassiek gitaar en popmuziek.

Het programma:

-- pauze --


19 juli - Chante!

Chante! bestaat uit zangeres Nicolette Knape, violiste Maria Eldering en pianist Jasper Swank. Samen brengen zij het Franse en Nederlandse chanson. Hun repertoire bevat zowel bekende als onbekende chansons. Zo spelen zij onder andere nummers van Edith Piaf, Jacques Brel, Leo Ferrè, Jean Ferrat, Liesbeth List en Ramses Shaffy. Maar ook het nieuwe chanson ontbreekt niet. Denk daarbij aan Zaz, Lara Fabian en Amandine Bourgeois. De vernieuwende arrangementen in het samenspel tussen piano, viool en zang maakt Chante! uniek.

Nicolette Knape en Maria Eldering kennen elkaar uit de theaterwereld. Samen traden zij regelmatig op als theaterduo en maakten zij de kindervoorstelling ‘Bij Uil thuis’ met daarin door Maria zelf gecomponeerde liedjes. In 2013 werden zij gevraagd samen met de toenmalige pianist Bart Siekman voor Amnesty het nummer Vrijheid uit te voeren tijdens de dag van de rechten van de mens. Dit werd een groot succes en op aanraden van de voorzitster van Amnesty besloten zij als muziekgezelschap verder te gaan en werd Chante! geboren. Hierna volgden optredens in o.a. Duin & Kruidberg, Het Zandvoorts museum, Cafe Fier, de Haarlemse Kookgarage en kunstfestivals als Place du tertre, de Roze kunstlijn en From Russia with art.

Sinds 2015 is pianist Jasper Swunk bij hen gekomen en geeft hij met zijn unieke pianoarrangementen een geheel eigen stijl aan Chante!

Haarlems Dagblad:

“...Ramses luistert goedkeurend mee...”

“...Een aanstekelijke combinatie tussen zang, viool en piano...”

“...Het repertoire biedt een professioneel gebrachte combinatie van Franstalig en Nederlandstalig lied...”


6 sep - Duo Rumbadama

Leticia Bal: (marimba, backing vocals, campana + clave-pedal, loop station)
Delia Gonzalez: (leadvocals, maracas, guiro)

Van fascinerende verstilde eigen composities op marimba tot meeslepende swingende wereldmuziek met een vet accent op Cubaanse Son. De gedurfde, eigenzinnige instrumentatie en arrangementen van dit drie jaar geleden door Leticia Bal opgerichte duo zorgt voor een fascinerend en uniek geluid en een drive waarbij je voor maanden energie en inspiratie opdoet.

Na haar conservatoriumopleiding (latin percussie/slagwerk) en twintig jaar ervaring in de meest vooraanstaande latin- en salsa-orkesten vond Leticia het tijd worden voor een nieuwe, geheel eigen vertaling van de muziek die haar leven heeft bepaald: latin. Eigenwijs als ze is ontwikkelde ze zelf methodes om de muziek die ze al zo lang speelde te vertalen naar marimba, geen voor de hand liggend instrument voor deze muziekstijlen, maar wel betoverend en fascinerend.

RumbadamaAls 'duo-maatje' kon ze geen betere kiezen dan de in Havana geschoolde Cubaanse zangeres Delia Gonzalez, die, naast dat ze zangeres is van wereldklasse, voortreffelijk en zeer 'groovy' handpercussie speelt. Wat Delia vasthoudt swingt, waar ze naar kijkt begint al te dansen....

Samen hebben Leticia en Delia een grote staat van (podium-)dienst: ze traden onder andere op in het Tropentheater, Vredenburg (met Leticia's latin-orkest ‘Leticia y su Rumbadama’), op het festival Dias Latinos, in de Oosterpoort, in clubs, theaters, feesten en op vele, vele festivals.

In 2010 verscheen Leticia's eerste solo-cd, die lovend is ontvangen in de Nederlandse (vier sterren in de Volkskrant!) en de internationale pers. Het duo is hierop met twee nummers te horen. Deze cd is na afloop van elk concert te koop.

Bezoek voor meer informatie de Rumbadama-website: www.leticiabal.nl/85585482


» Klik hier voor de agenda.

Voor meer informatie:
Peter Duval Slothouwer
telefoon: 023 - 5370802
e-mail: peterduval@hotmail.com