Concerten

Van mei tot oktober, op de eerste en derde zondag van elke maand, kunt u genieten van prachtige uitvoeringen. Een keur aan amateurs en (semi-)professionals treedt op in de Stompe Toren. Deze concerten beginnen om 14:00 uur. De toegang is gratis, met een collecte aan de uitgang. Met het oog op de gestegen kosten denken we aan een richtbedrag van zeven euro vijftig per persoon.

Elk concert wordt omlijst door een expositie in ons kerkje.

Zomerseizoen 2017


4 juni - Met het hart op de tong

Muzikale kleinkunstvoorstelling van Aubrey Snell & Paul Prenen.

saxofoon, zang en spel: Aubrey Snell

piano en spel: Paul Prenen

Aubrey Snell klimt met piano en sax het podium op. (Niet letterlijk, natuurlijk, want een piano is best zwaar.)

Aubrey heeft iets te zeggen, maar dat doet ze het liefst met muziek. Samen met pianist-componist Paul Prenen speelt zij haar maatschappelijk geëngageerde literair-muzikale kleinkunstvoorstelling 'Met het hart op de tong'. Haar liederen zijn soms zoet, soms zuur, soms pittig, soms bitter, maar altijd met smaak.


18 juni - Koetshuis Trio

Froukje Wiebenga (fluit), Frank Goossens (altviool) en Wim Voogd (piano).

Het Koetshuistrio werd in 2005 opgericht. Froukje Wiebenga en Wim Voogd vormden al langer een duo. Het Introduction, Récitatif et Variations van Maurice Duruflé inspireerde hen tot het vormen van de triobezetting met altviool. De donkere klankkleur van de altviool bleek zo verrijkend en de samenwerking met Frank Goossens beviel zo goed, dat het trio besloot al het bestaande repertoire te gaan studeren.

Er werden onontgonnen gebieden verkend, er werden juweeltjes uit stoffige kasten opgediept. Ook werd bestaand repertoire voor andere bezettingen waar mogelijk en wenselijk bewerkt voor deze bezetting. De slag-, blaas- en strijk-benadering van deze drie instrumenten biedt grote mogelijkheden tot tegenstellingen, spannende combinaties in klankkleur en articulatie. De leden van het Koetshuistrio zoeken graag de uitersten op, zowel in repertoire als ook in dynamiek en stijl.

Inmiddels vele concerten verder, waarin naast de triobezetting ook de drie mogelijke duo combinaties werden benut, heeft het Koetshuistrio een aardig repertoire opgebouwd van originele werken en arrangementen voor hun bezetting.


2 juli - Claudia y Manito - Arpamor

Een programma met muziek en Spaanstalige liederen uit verschillende landen van het Zuid-Amerikaanse continent, gespeeld op Paraguayaanse harp en gitaar.

Claudia speelt de instrumentale stukken op de Paraguayaanse harp. Deze harp is een Zuid-Amerikaanse variant op de klassieke harp. Op dit prachtige instrument speelt zij melancholische zamba’s, ritmische tango’s en stukken uit Paraguay en Venezuela. Daarnaast zingt Claudia een aantal Spaanstalige liederen, waarbij zij zichzelf begeleid op gitaar. Met haar zwoele stemgeluid treft ze het juiste gevoel dat deze muziek in zich draagt.

Met gevoelige fraseringen en tot de verbeelding sprekende improvisaties staat gipsy-gitarist Manito haar muzikaal terzijde. Manito speelt naar eigen zeggen zoals de wind waait en de sterren staan. Zijn naam is een directe verwijzing naar de gitaarlegende Manitas de Plata.

Het concertprogramma heeft de titel ‘Arpamor’, vrij vertaald: liefde voor de harp.


16 juli - Cero Dos Tres

Dertig meiden zingen, swingen, stralen en performen onder leiding van Willemijn Bonder.

Elke week repeteren deze twintigers en dertigers uit Haarlem in het speeltuingebouw De Klarenhof om te zorgen dat elk optreden een prachtige show wordt. Aan het einde van het lesjaar maken ze altijd een energieke show van het repertoire van pop-, soul- en jazznummers. Zo vierden ze in 2015 hun 5-jarig jubileum met een avondvullend programma in het Kennemer Lyceum met nummers van o.a. Bastille, Sam Smith, Alicia Keys, Coldplay en Aretha Franklin.


6 augustus - Spaarne Jazz Kwartet

Een swingende middag met dit al tientallen jaren bestaande kwartet. Bekende en wat minder bekende jazznummers en wellicht zelfs verzoeknummers.

Het Spaarne Jazz Kwartet bestaat uit de in Spaarndam geboren en getogen Arie van der Kwaak (saxofoon), Wim Kooy (piano), Ton Röben (contrabas en zang) en André Blankert (gitaar en banjo en zang).

Het kwartet bestaat al tientallen jaren en is elk weekend wel ergens in Haarlem te zien. Het wordt ook wel De Haarlemse Huisband genoemd. Met z’n vieren halen ze gemakkelijk de respectabele totaalleeftijd van 320 jaar, maar de muziek houdt hen jong.

Alle bekende en wat minder bekende jazznummers komen bij deze rasmuzikanten uitermate swingend over het voetlicht. Mocht u een verzoeknummer hebben dan is de kans heel groot dat zij het voor u spelen. Houdt u van jazz dan is het Spaarnekwartet absoluut een garantie voor een uur lekkere swing.


20 augustus - Mi Szerelem

Mi Szerelem zingt liederen uit de volksmuziek van onder andere Georgië, Bulgarije, Macedonië. Ook sefardische muziek. De liederen gaan over de liefde, de liefde als een roos, met en zonder doornen.

Mi Szerelem bestaat uit Walter van Schagen (Slavuj) en Vincenta Besteman (De dansende stem, Chubrica en Wereldkoor Haarlem).


3 september - Serenatella

De mooiste liederen uit Sicilië, Napels en Rome door Alessandra Serena (zang/accordeon) en Nelleke ter Berg (zang/gitaar).

Serenatella is een klassiek ensemble dat zich specialiseert in het verzamelen, arrangeren en uitvoeren van Italiaanse volksmelodieën. Naast de meer bekende Napolitaanse en Siciliaanse liederen vertolkt Serenatella ook de onterecht vergeten liederen uit Rome, die in hun dramatiek, humor en rijke stembuigingen niet onderdoen voor hun zuiderburen.

De geraffineerde arrangementen, het sprankelende stemgeluid en de subtiele theatrale presentatie van Serenatella zorgen voor een avond waar ook de niet-Italië-liefhebber nog lang van nageniet.

Vanaf 2016 biedt Serenatella een vernieuwd programma aan. Niet alleen heeft het duo weer schatgegraven in het oneindige patrimonium van het Italiaanse volkslied; nieuw is ook dat Serenatella nu enkele kunstliederen en kameraria’s toevoegt. Componisten als Rossini, Donizetti en Paolo Tosti lieten zich inspireren door de prachtige eigen volksmelodieën. Voeg daarbij liederen en gitaarsonates van Giuliani en eigen bewerkingen van het lichtere repertoire uit eerste helft van de 20e eeuw, en er ontstaat een programma waar iedere elegante, feestelijke en intieme locatie van zal watertanden.


17 september - talenten van het Conservatorium Amsterdam.


1 oktober - Kennemer Koperkwartet

Klassieke en populaire werken gespeeld door Henk Ouwerkerk (bastrombone), Corinne de Beer (hoorn), Edwin Duineveld (trompet) en Martine de Rijk (trompet).


15 oktober - slotconcert - Bert van Baar

Bert van Baar, kleinkunstenaar en troubadour, met onder andere liedjes over de kuststreek.

Bert van Baar (1955) treedt op met eigen werk, Nederlandstalig, Noord-Hollands en (verstaanbaar) Westfries. Uit recensies: "Muziek, taalkunst en humor vervlochten." En: "Liefde voor het Noord-Hollands landschap centraal." De een noemt hem troubadour, de ander singer/songwriter, multi-instrumentalist, vocaal verslaggever van zijn tijd... en het klopt allemaal wel een beetje.

In zijn liedprogramma's begeleidt hij zichzelf op toetsen en snaren, gitaren, accordeon, tweerijer, hommel. Bert van Baar (Groet) werkte een kwart eeuw voor kranten en tijdschriften, onder meer voor het legendarische maandblad Grasduinen.

Sinds 1995 is hij full-time kleinkunstenaar en zag hij drie programma's in première gaan op Terschellings Oerol.


» Klik hier voor de agenda.

Voor meer informatie:
Peter Duval Slothouwer
telefoon: 023 - 5370802
e-mail: peterduval@hotmail.com