Op zondagen van mei tot oktober exposeren kunstenaars uit de regio hun werk in de Stompe Toren. Tijdens deze exposities is het kerkje geopend van 12:00 tot 16:30 uur. Toegang is gratis. Elke expositie is in principe op twee achtereenvolgende zondagen te zien.


3, 10 en 17 mei - Adriënne Rijk

Voor wie even stil wil staan bij de vluchtende mens. Tekeningen van Adriënne Rijk en poëzie van Anneruth Wibaut belichten het thema VLUCHTEN IN VRIJHEID. Het hier geëxposeerde werk bestaat uit een getekende indruk van een verhaal, verteld door een Irakees-Koerdische familie.

Adriënne Rijk daarover: ‘Voor dit verhaal over een groep Koerdische vluchtelingen heb ik gekozen voor houtskool, Chinese inkt en goud. Ik maakte deze werken enkele jaren geleden. Omdat niemand op vluchtelingen(-tekeningen) “zit te wachten” is het moeilijk een locatie te vinden om de serie te exposeren. Fijn dat het nu toch gebeurt in De Stompe Toren.’

Anneruth Wibaut over haar gedichten: ‘Toen Adriënne mij vroeg bij haar tekeningen te dichten, zei ik meteen ja. Jaren geleden heb ik gedichten gemaakt bij keramisch werk van haar en dat was een feest. Het thema vluchteling is niet nieuw voor me, ik heb meegedaan aan DICHTERS ZONDER TRALIES van Jarl van Maltha en P.M. Delèfre. En ik heb op mijn moeders ervaringen als gevangene in verschillende kampen tijdens de Tweede Wereldoorlog gereflecteerd in mijn recente werk.’ Over het belang van het thema zeggen Adriënne en Anneruth: ‘Onze generatie is van na de Tweede Wereldoorlog. Wij groeiden op in het tijdperk van de wederopbouw. “Dat nooit meer!” is wat onze ouders ons leerden. “Nooit meer dood en verderf.” Maar in grote delen van de wereld heerst dood en verderf. Daarom.’

Op zondagmiddag 10 mei zullen tussen 13.00-15.00 uur ook dichters en musici van DICHTERS ZONDER TRALIES gedichten en liederen over het thema ten gehore brengen: Van Maltha en Delèfre; Gerrit-Jan Kuiper en Niek van der Lep, samen BASIC MATTER; DE VERWARDE ROCKERS en HET VERWARDE KWARTET; Riet van Schie, Carst Terhorst en Carin van Riesen hebben al een bijdrage toegezegd.

Op 3 en 17 mei is er niet alleen deze expositie, maar is er ook een concert.


24, 25 en 31 mei en 7 juni - Mapje Keereweer, schilderijen

De schilderijen die Mapje ëxposeert zijn gemaakt naar aanleiding van haar bezoek aan het Palazzo Ducale in Ceglie Messapica, Puglia, Zuid-Italië. Dat kasteel is ongeveer 30 jaar geleden verlaten door de bewoners met achterlating van enig huisraad. Het gevoel van verlatenheid dat haar tijdens het bezoek aan dit kasteel bekroop, heeft haar enorm geïnspireerd.

De werken zijn geschilderd in olieverf.

Mapje is lid van KZOD


14, 21 en 28 juni - Mariël van Schravendijk


5 en 12 juli - Marjan Spook


19 en 26 juli - ...

nog niet bekend


2, 9, 16 en 23 augustus - Lily Keijzer

Thema vluchtelingen en schilderijen onder filosofische invloed.


6, 13, 20 en 27 september - Leo van Langen

Leo is woonachtig in Frankrijk en heeft deze periode gereserveerd om ons kennis te laten maken met zijn werken.


4, 11 en 18 oktober - Giselle Hunia


» Klik hier voor de agenda.

Voor meer informatie:
Mw. Mary Hopman-Walter
e-mail: mhopmanw@gmail.com
telefoon: 020-4976186

Ook wanneer u zelf eens zou willen exposeren.