Op zondagen van mei tot oktober exposeren kunstenaars uit de regio hun werk in de Stompe Toren. Tijdens deze exposities is het kerkje geopend van 12:00 tot 16:30 uur. Toegang is gratis. Elke expositie is in principe een gehele maand op alle zondagen te bezoeken.


1, 8, 15, 16, 22 en 29 mei - duo-expositie Peter Balm en Trudy Dammers

Trudy Dammers hield zich al heel jong bezig met tekenen en schilderen. Haar maatschappelijke carriere ging echter een andere kant uit, tot ongeveer negen jaar geleden toen zij het schilderen weer oppakte. Zij volgde cursussen en workshops bij Marjan Apswoude, Marie Therese Muller en Pauline Bakker. Zij voelt zich het meest aangetrokken tot schilderen van het landschap in al haar facetten.

De kunstenaars die haar inspireren zijn onder anderen Wim Oepts, Pierre Bonnard, Hans van Ieperen, Otto de Kat en Peter Kempeneers. Trudy verblijft regelmatig in Frankrijk om daar te schilderen; Normandië en de Provence zijn de streken waartoe zij zich het meest voelt aangetrokken. Maar ook het Waddengebied vindt zij een onuitputtelijke bron van inspiratie met de zee, het strand en die prachtige Hollandse luchten.

Trudy schildert op een impressionistisch getinte kleurige wijze en houdt ervan te werken met olieverf laag over laag op bij voorkeur groot formaat.

Een impressie van het schilderwerk van Trudy Dammers:

Voor meer informatie, bezoek haar website: www.truidammers.com

Peter Balm (Spaarndam, 1943) is na een gedegen opleiding aan de Amsterdamse Grafische School gedurende zijn gehele loopbaan werkzaam geweest in de grafische industrie. Later volgde hij de schilderopleiding aan de Kunstacademie Haarlem. Zijn recente werk bestaat vooral uit acrylschilderijen, meestal op doek en soms op paneel. Hoewel zijn aandachtsveld breed is, wordt hij toch vooral aangetrokken door het landschap, een klassiek thema in de schilderkunst.

Het bijzondere in zijn werk is dat hij niet zozeer fraaie, idyllische plekjes schildert, maar een voorkeur heeft voor de sfeer van gebieden in onze woon- en werkomgeving. Een zekere fascinatie voor architectonische en industriële onderwerpen is duidelijk zichtbaar. Bouwkundige “kunstwerken” als bruggen en viaducten maar ook de werkgebieden in havens en op werven, voor Peter zijn dit interessante schilderkunstige aanleidingen tot het maken van schilderijen.

“Een mooi plekje dat slecht geschilderd is blijft toch nog steeds een behoorlijk mooi plekje. Maar een minder mooi plekje moet wel verdraaid goed geschilderd zijn om toch nog een mooi schilderij op te leveren”.

Voor meer informatie, bezoek zijn website: www.flickr.com/photos/peterbalm


5, 12, 19 en 26 juni - Catharine Cleeren (schilderijen)

Zesentwintig jaar geleden begon Catharine Cleeren met schilderlessen bij Greet Monshouwer in Halfweg. Puur als hobby. Ze vond het heel erg leuk om te doen, maar vanwege haar werk kon ze er niet veel tijd aan besteden.

Vanwege fysieke problemen was ze echter een jaar uit de running. Een jaar waarin ze niet kon lopen of werken, maar waarin ze wel kon schilderen! En daarna heeft ze nog les genomen op de Kennemer Kunstacademie in Bloemendaal.

Een strandpaviljoenhouder in IJmuiden vroeg haar zijn paviljoen te beschilderen en dat heeft ze gedaan. Dat strandpaviljoen heeft ze na de dood van de paviljoenhouder voortgezet. Totdat dat paviljoen door nooit geheel opgehelderde oorzaak helemaal afbrandde. Nu schildert ze alleen nog maar.

Ze gebruikt het liefst veel kleuren, want ze houdt ontzettend van de natuur. Tropische vissen en koraalriffen, maar ook strand en duinen en dieren. "Ik had het geluk om in Mexico op vakantie te gaan en daar deed ik inspiratie op voor panters, Maya-tempels en het regenwoud."

Catharine exposeerde in binnen- en buitenland. En nu dus in onze Stompe Toren.

Een impressie van haar schilderwerk:


3, 10, 17, 24 en 31 juli - Jos Mimoso

Opgegroeid in het zonnige Algarve in Portugal, geïmmigreerd naar Nederland op veertienjarige leeftijd, heeft Jos Mimoso (62) veel verschillende cultuurinvloeden mogen ervaren.

Na het tragische verlies van zijn beste vriend, is Jos begonnen met schilderen in 2008. Het begon met slechts een leeg doek, een kwast, acryl verf en een beeld voor ogen. Zonder enige ervaring of opleiding, schilderde hij vanuit zijn gevoel wat resulteerde in een prachtig ingetogen portret. Hierop volgde vele andere portretten, deels in opdracht, waaronder het Koninklijk paar en Michael Jackson.

Naast portretten, heeft Jos een sterke interesse in stadsaangezichten en natuur. Zijn schilderijen met uitlopende onderwerpen kenmerken zich door het levendige gevoel dat zij uitstralen. Sterke kleurcontrasten en prachtige lijnen laten mensen genieten van deze unieke doeken!

Jos' werk is na de expositie deels te bewonderen in zijn atelier "Mimoso" in de Spaarnwouderstraat in Haarlem. Het atelier is tevens vertrouwd deelnemer van de Spaarne Kunstroute, dat elke eerste zondag van de maand plaatsvindt.


7, 14, 21 en 28 augustus - Joop de Beer

Joop de Beer (Uitgeest, 1948) beoefent het kunstschilderen al zo’n vijfentwintig jaar. Oorspronkelijk in alle mogelijke technieken, echter de laatste jaren beperkt hij zich tot het schilderen met acrylverf, maar vooral tot het aquarelleren.

Vele jaren heeft Joop als cursist deelgenomen aan cursussen bij de Uitgeester stichting “De Kuil”, en later bij de stichting “Perspectief” in Bakkum in de gemeente Castricum. Zijn voorkeur gaat uit naar het schilderen van de realistische weergave, waarbij details niet worden vermeden. Gedurende inmiddels ruim vijftien jaar treedt Joop op als docent “Tekenen en Schilderen” bij de Cultureel Creatieve stichting “de Nieuwe Kuil” in Uitgeest, waarvan hij tevens voorzitter is.

's Zomers werkt hij graag in een stedelijke omgeving, onder andere op locatie in Amsterdam, Haarlem en Alkmaar.

BergbeklimmerKarpers


4, 11, 18 en 25 september - Hans Balk (fotograaf)

Hans Balk is gegrepen door de fotografie. Hij vindt het elke keer weer een uitdaging om van alledaagse dingen geen cliché-foto te maken, maar om juist te proberen een gevoel of gedachte op te roepen. In sommige gevallen wordt een bepaald object niet of nauwelijks bekeken, maar kan hij het op zo'n manier fotograferen dat het een gevoel begint op te roepen en daardoor waarde krijgt. ‘The ordinary evolves into something special’. Het mooiste van fotograaf zijn is dat je met je foto's een beleving kunt doorgeven aan je kijker. "Een foto is goed als het verbeeldt wat je voelt. Je kunt er zo ontzettend veel mee vertellen." Fotografie is zijn taal.

In zowel zijn vrije werk als in zijn portretten laat hij dit uitgangspunt terugkomen.

Naast het maken van ‘vrij werk’, werkt hij ook in opdracht. Voor groepsfoto’s en voor portret- en gezinsfotografie kun je bij hem terecht. Voor gezins- en portretfoto’s kan gebruik gemaakt worden van een ruime studio of wordt er in overleg gekozen voor een buitenlocatie. Daarnaast verzorgt hij cursussen fotobewerking en cursussen fotografie voor beginners en gevorderden.

Kijk voor meer info op www.balkphotoart.com


2, 9 en 16 oktober - Anne Marie van Dijk

Anne Marie van Dijk (1957) tekent sinds ze een potlood kan vasthouden. Tekenen was haar tweede vak tijdens haar lerarenopleiding en ze volgde verschillende cursussen. De afgelopen jaren heeft ze veel nieuw werk gemaakt. Haar favoriete materialen zijn olieverf en acryl en ze werkt bijna altijd op doek, soms klein, soms heel groot.

Verschillende vormen van moderne kunst inspireren haar. Dat geldt ook voor de natuur. "Ik loop graag in het bos en heb gedurende twee jaar bomen geschilderd. Het verveelt niet. Ik zie steeds iets anders dat me boeit. De foto's die ik maak tijdens het wandelen en mijn herinneringen aan mooie plekken helpen me bij het schilderen."

Afgelopen zomer deed ze in IJsland inspiratie op voor een volgende reeks schilderijen. Er zijn daar weinig bomen ...

Waterversnelling


» Klik hier voor de agenda.

Voor meer informatie:
Mw. Mary Hopman-Walter
e-mail: mhopmanw@gmail.com
telefoon: 020-4976186

Ook wanneer u zelf eens zou willen exposeren.