Exposities

Op zondagen van mei tot oktober exposeren kunstenaars uit de regio hun werk in de Stompe Toren. Tijdens deze exposities is het kerkje geopend van 12:00 tot 16:30 uur. Toegang is gratis. Elke expositie is in principe een gehele maand op alle zondagen te bezoeken.

Zomerseizoen 2017


juni - Sylvia de Vlaming, fotografie

Op 4, 5, 11, 18 en 25 juni exposeert fotografe Sylvia de Vlaming.

"Ik hou van de landschapsfotografie. De wereld die je eigenlijk wilt ontvluchten in kaart brengen, je eigen maken. Verslag doen van mijn tochten, overal in Nederland. Laten zien hoe mooi Nederland is met als onderliggende boodschap dat we er heel zorgvuldig mee om moeten gaan. Er zijn prachtige sporen van menselijke aanwezigheid, maar er zijn ook pijnlijke ingrepen, waar treurigheid heeft toegeslagen. En soms is het ook allemaal prachtig leeg! In het volle Nederland…." 

Ze is pas op latere leeftijd serieus gaan fotograferen en lessen gaan nemen. Daarmee groeide de ambitie om betere foto’s te maken. Van het een kwam het ander en sinds een paar jaar volgt ze lessen bij François Hendrickx, hoofddocent bij De Nederlandse Fotovakschool en landschapsfotograaf. "Hij betekent veel voor mijn ontwikkeling tot nu toe en dat proces is nog lang niet afgerond."

Op deze tentoonstelling ziet u korte series van verschillende landschappen en locaties.

Sylvia is een achterachterkleinkind van Jacobus Craandijk, die met zijn boeken ‘Wandelingen door Nederland’ eigenlijk de eerste Nederlandse wandelgidsen geschreven heeft. Hij heeft tussen 1874 en 1888 meer dan zeventig wandeltochten door Nederland gemaakt. "Graag loop ik in zijn voetsporen, dan wel niet met een pen, maar met een camera in de hand."


juli - Marc van Zuiden

Op 2, 9, 16, 23 en 30 juli exposeert Marc van Zuiden.


augustus - Adri Langbroek, schilderijen

Op 6, 13, 20 en 27 augustus exposeert Adri Langbroek.

Adri 1946) werkt vanuit zijn atelier aan huis in Nijkerk. Hij volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht.

Het hoofdthema van zijn werk is de mens in het landschap. De basis daarvan ontleent hij aan teksten, muziek, reizen en aan de natuurlijke dagelijkse beleving, waarin komen, ontmoeten, afscheid nemen de elementen zijn. Soms zijn dit heftige momenten, vol en rijk, maar daar tegenover staan ook perioden van rust, leegte en ruimte.

In zijn werk krijgen die genoemde elementen hun samenhang door de gebruikte technieken. Adri hanteert een gemengde techniek, waarbij het graveren in karton een hoofdelement is. De kracht van dat graveren, dat er heftig kan uitzien als groeven, geeft de gemoedstoestand van het moment weer. Afhankelijk van de toevoeging van andere materialen, wordt een gedeelte van de groeven minder zichtbaar, die groeven worden dan sporen in het werk.


september - Niek Bruynzeel, schilderijen

Op 3, 10, 17 en 24 september exposeert Niek Bruynzeel zijn schilderijen.

Niek (Amsterdam, 1952) studeerde grafiek en schilderen aan de Gerrit Rietveld Academie.

De onderwerpen binnen zijn werk zijn divers. Landschappelijke elementen en details uit de natuur vormen vaak de eerste aanzet. Vervolgens werkt hij intuïtief verder zonder vooropgezet plan, wat een spannende meerwaarde geeft, een soort reis zonder bestemming vooraf. Is het binnen of buiten? Boven of onder water? Leven er wezens?

De in dunne, transparante lagen aangebrachte olieverf maken het werk suggestief en broeierig. De niet altijd voorspelbare penseelstreken, de sporen van het schildersmes kunnen een koers naar een volgend plan betekenen. Toevoegen en weer weghalen tot het geheel klopt en het 'zijn' ding is geworden. Hij houdt van olieverf om de traagheid van het materiaal en de lange droogtijd die beide goed passen bij hoe hij werkt: "Het ambachtelijke van dit proces geeft het werken een extra dimensie. Alles is mogelijk."

Niek woont en werkt in Amsterdam en is lid van kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken. Hij exposeert regelmatig, solo en in groepen. Zie voor meer informatie zijn website: www.niekbruynzeel.nl

e-mailadres: info@niekbruynzeel.nl


oktober - Els Enschedé en Thérèse van Gelder, fotografie en schilderijen

Op 1, 8 en 15 oktober is er een duo-expositie: Els Enschedé exposeert haar foto's en Thérèse van Gelder haar schilderijen.

Els Enschedé fotografeert al heel lang, de laatste jaren meer en doelgerichter. Daarbij gaat het haar niet om het maken van een mooie foto. Het gaat om het vinden van het juiste beeld en dat zo helder mogelijk – lichtval, compositie, uitsnede – weer te geven.

Veel van haar foto’s gaan over de natuur in de stad en op het land. Ze zijn vaak vanuit een verrassend standpunt geschoten, spelend met de werkelijkheid. Naast de letterlijke voorstelling roept het beeld nieuwe ideeën en emoties op. Dat is waar het Els om gaat. Soms verhoogt zij de dramatische kracht van de foto door gedeeltes te beschilderen en andere details juist uit te sparen. Zo ontstaat uiteindelijk haar interpretatie van de setting, bijna als een theaterdecor.

Els Enschedé probeert de complexiteit van vaak alledaagse dingen te laten zien, onnadrukkelijk en geduldig. “Kijken, zoeken, vinden” zou haar motto kunnen zijn.

Beeldend vermogen, vakkennis en schilderplezier, daar gaat het om bij Thérèse van Gelder, duidelijk terug te vinden in haar portretten van mens en dier. En in haar wand- en plafondschilderingen, waarin zij soms de techniek van het trompe-l’oeil toepast, de schildering die de kijker op het verkeerde been zet.

In al haar werk komt haar grote belangstelling voor de natuur tot uiting. Het gaat haar daarbij niet om een zo realistisch mogelijke weergave van bijvoorbeeld een bloem of hond, maar veeleer om de schoonheid en complexiteit van de wereld om ons heen te vangen in één compact en treffend beeld. Vaak geschilderd met olieverf of acryl, maar ook met gebruik van nieuwere media als computerprogramma’s.

Thérèse van Gelder probeert telkens weer met open blik een onderwerp te benaderen, om dan tijdens het schilderproces geduldig alle mogelijkheden te verkennen.


» Klik hier voor de agenda.

Voor meer informatie:
Mw. Mary Hopman-Walter
e-mail: mhopmanw@gmail.com
telefoon: 020-4976186

Ook wanneer u zelf eens zou willen exposeren.