Op zondagen van mei tot oktober exposeren kunstenaars uit de regio hun werk in de Stompe Toren. Tijdens deze exposities is het kerkje geopend van 12:00 tot 16:30 uur. Toegang is gratis. Elke expositie is in principe op twee achtereenvolgende zondagen te zien.


Joyce van Dobben4 mei - Joyce van Dobben

Als kind zat Joyce al vanaf haar vierde jaar te tekenen en ze herinnert zich dat ze altijd het gevoel had dat er van alles in haar potlood zat dat "eruit" moest. Tekenlessen heeft ze nooit gehad. Wel heeft ze ruim vier jaar wekelijks privélessen gehad in olieverfschilderen. Ze kreeg deze lessen van Jan Gunstra, die op zijn beurt nog lessen heeft gehad van H.F. Boot in Haarlem.

Sinds 1982 woont Joyce in Spaarnwoude. Haar atelier draagt de oude, oorspronkelijke naam van het dorpje, "Atelier Spirnerewald".

Joyce staat bekend om haar paardenportretten op doek en op porselein, handbeschilderde eieren, handbeschilderd bisquit aardewerk, tegeltableau's, kalligrafie, heraldiek & familiewapens, handbeschilderde veren en de wereldbefaamde Mystieke Vogelkaarten.

www.joycevandobbenart.nl


Rob Elsinger: Verborgen Wereld11 en 18 mei - Rob Elsinger

schilderijen

Rob Elsinger (1943) heeft veertig jaar voor de klas gestaan, lesgegeven in tekenen, handvaardigheid en CKV. “Een prachtig beroep met vele hoogtepunten”. Maar tijdens zijn periode als docent stonden zijn creatieve activiteiten altijd in dienst van het werk met de leerlingen. Zowel in de klas als bij buitenschoolse activiteiten. Daardoor bleef er weinig tijd over voor zelfontplooiing en was er eigenlijk te weinig energie om persoonlijk werk te produceren.

De droom was dan ook om na zijn actieve loopbaan als docent zelf aan de slag te gaan met creatieve processen. Gezien zijn persoonlijke belangstelling en de diverse disciplines die hij doceerde kon het niet anders dan een combinatie worden van ruimtelijk vormgeven en schilderen. “Reeds in mijn studietijd was ik daarmee actief en het leek vanzelfsprekend die draad weer op te pakken”.

www.robelsinger.nl


25 mei en 1 juni - Eric Braam Sybren

schilderijen

Eric Sybren (Braam) werd geboren op 14 februari 1949 te Bussum. "Al tijdens mijn jeugd begreep ik dat tekenen en schilderen een manier van kijken is. Op negenjarige leeftijd maakte ik piepkleine verzonnen landschapjes op plaatjes board. Deze leken ingelijst in een goudkleurig 'lawaailijstje' heel wat". Zo verkocht hij voor het eerst enkele werkjes tijdens een Koninginnedagbazaar in zijn geboorteplaats Bussum.

Eric Sybren: Verticaal AbstractZijn werk bestaat hoofdzakelijk uit landschapachtige abstracten, portretten. Hij schildert in de Arendshorst te Leiden en te Lapeyrouse in de Auvergne.

Sybren beschouwt zichzelf als autodidact maar deed de nodige ervaring op bij:

Hij maakte studiereizen naar Londen (2001), New York (2003), Wenen (2004), Berlijn (2013), Madrid (2013).

Eric Sybren is lid van de in 2008 opgerichte stichting: “De Leidsche Mondialen”.

info@ericsybren.nl


8 en 15 juni - Dolly Leemans

Dolly Leemans - zelfportretportretten

Dolly werd opgeleid aan de AKI (kunstacademie) te Enschede van 1971 tot 1978 en van 1977 tot 1979 ook nog aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Na enkele jaren als decor-en kostuumontwerper gewerkt te hebben voor tv- en theaterproducties heeft ze zich sinds 1997 toegelegd op het schilderen en tekenen van portretten, in opdracht en naar model.

De afgelopen jaren heeft ze tevens diverse masterclasses portret- en modelschilderen gevolgd aan de Wackersacademie in Amsterdam. Tegenwoordig maakt ze ook vrij werk aan de hand van een bepaald thema, zoals de Argentijnse tango.

www.dollyleemans.nl


Janneke Breedijk13 en 20 juli - Janneke Breedijk

bijenwasschilderijen

Een bijenwasschilderij leeft, een bijenwasschilderij is sprankelend. Elk schilderij is uniek. Van de tekening die ontstaat, daar bestaat geen tweede van.

Janneke Breedijk (Hoofddorp) is van kinds af al bezig met kunst. Haar vader is kunstenaar. Als meisje kreeg ze van hem eens een blok was en daar maakte ze toen een mooie bloem van.

En in de jaren daarna is ze steeds meer met bijenwas gaan experimenteren en heeft ze zich gespecialiseerd in bijenwasschilderijen.

Janneke geeft ook workshops bijenwasschilderen.

www.jb-kunst.nl


Ans van Essen27 juli en 3 augustus - Ans van Essen

schilderijen

Ans van Essen woont in Apeldoorn en is al een jaar of elf bezig met tekenen en schilderen. Tevens houdt zij zich bezig met boetseren en beeldhouwen.

Wat het schilderen en tekenen betreft, neemt ze al elf jaar deel aan Art-Gallery Atelier Ludiek te Apeldoorn onder leiding van Jolanda van Hattum. Ze volgde hier les in diverse technieken en combinaties daarvan.

De werken van de expositie in de Stompe Toren zijn divers. Onder andere abstracte werken en een serie bellen, ballen en bollen. De meeste zijn in acryl mixed media. Ook is er mini-art.

ans.v-essen.nl


17 en 24 augustus - Ad van Luijk samen met Piet Munsterman

Ad van Luijkschilderen in de natuur

Ad van Luijk (Haarlem) is een schilder die zich laat inspireren door de natuur: sfeervolle landschappen, strand- en zeegezichten.

"Kijkend naar het onderwerp zie ik de diepte en het licht. De wisselende kleuren en de schaduwen vormen een uitdaging voor mij om het beeld vast te leggen met mijn penseel. Ik gun me weinig tijd en ga meestal vlot van start om die eerste indrukken te pakken. De natuur is zo wisselend dat je met deze verschuivingen snel moet handelen." Op de fiets en met aanhangwagentje trekt hij eropuit om bij plekken te komen die voor de auto taboe zijn. Veelal werkt hij schetsend, in olieverf en acryl op doek. In de natuur zijn legio onderwerpen en juist dat maakt het voor hem zo boeiend.

Ad van LuijkHij kreeg zijn kunstopleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Tijdens deze avondopleiding kreeg hij o.a. les van Co Westerik. Direct na de Grafische School en de praktische grafische opleiding als typograaf, ontwikkelde hij zich verder in het beroep en werkte mee aan vele producties.

Ad is lid van de Haarlemse Kunstenaarsvereniging KZOD.

E-mail: advanluijk@upcmail.nl

Piet Munstermanfotograferen in de natuur

Piet Munsterman (Haarlem) is natuurfotograaf. In 1941 kreeg hij van zijn ouders het boek ‘Het Vogeljaar’ van J. P. Thijsse, dat qua tekst en foto’s een geweldige indruk op hem maakte. Vlak na de oorlog kreeg hij van een biologieleraar de opdracht een lijst op te stellen van zelfwaargenomen vogels. Met een vriend trok hij menigmaal de Waterleidingduinen in en leerden zij het verschil tussen kop- en zilvermeeuwen. "Mooier huiswerk heb ik nooit gehad."

Als 15-jarige werd hij lid van de N.J.N., met o.a. excursies naar Vlieland en de Hondsbosse (op de fiets). Hij begon te fotograferen met een 9x12-klapcamera met glasplaten, op 1 à 2 meter afstand bij een nest van een kievit vanuit een schuiltent.

Na een onderbreking van zo’n tien jaar (studie, huwelijk, kinderen en een zware baan) pakte hij in 1964 de foto-hobby weer op, mede door kennismaking met Frits van Daalen en Hans Schouten, ook natuurmensen en natuurfotografen. Met zijn ‘Morrissie’, trokken zij op zaterdagen eropuit. (Amsterdamse Waterleidingduinen, zuidpier IJmuiden, Zaanstreek, Texel, Flevopolder, enz.) om de natuur, vooral vogels, vast te leggen. Dat leverde heel wat goede foto’s op, die in verschillende tijdschriften en boeken te zien waren. Om beurten wonnen zij de Fotoparade van het Vogeljaar. Ze hielden heel wat gezamenlijke dia-avonden, hoewel ze alledrie een eigen stijl hadden.

Inmiddels is de apparatuur zo geavanceerd dat vrijwel iedereen in staat is om goede actiefoto’s te schieten. Toch blijft het genieten van de natuur voor Piet het voornaamste.


31 augustus en 7 september - Ineke de Vries

schilderijen

Ineke de Vries is sinds 1987 gevestigd als zelfstandig beeldend kunstenaar in meerdere disciplines. Naast schilderijen maakt zij ook etsen en ander grafisch werk en doet ook aan beeldhouwen en boetseren.

Ineke is aangesloten bij Stichting "De Leidse Mondialen", de NSBK en bij de Stichting Kunstwerk.

De schilderijen zijn houten panelen. Daar schildert ze met olieverf op waterbasis. Haar onderwerpen zijn: bossen en landschap. Werk van Ineke de Vries is in diverse permanente exposities en collecties te vinden.

Ineke de Vries

www.atelierdevries.nl


14 en 21 september - André Meijer

beelden tekeningen schilderijen

André, Lida en Nick Meijeren groeiden op en wonen in Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Alledrie vinden ze het leuk om creatief en kunstzinnig bezig te zijn en ze willen dit graag gezamenlijk exposeren in de bijzondere en mooie ambiance van het kerkje.

De beelden van André, uitgevoerd in brons en speksteen, kenmerken zich door de liefde voor het dier.

Zoon Nick laat zich vooral inspireren door de steen zelf en door de cultuur van Nieuw Zeeland. Zijn spekstenen beelden hebben voornamelijk organische vormen.

Lida werkt haar inspiratie uit op papier of doek met verschillende onderwerpen en materialen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via e-mail: info@ds-ruitersport.nl

André Meijer


28 september en 5 oktober - Jaap Kwakman

schilderijen

Jaap Kwakman is in Haarlem geen onbekende. Hij is als leraar en directeur werkzaam geweest in het Haarlemse speciale onderwijs (Paulusschool. Daaf Gelukschool).

In 1989 ging hij met de vut en kreeg toen alle tijd om zich meer te gaan bezighouden met zijn hobbies: tekenen en schilderen. Aanvankelijk schilderde hij bij een kunstenares uit Amsterdam, Marcella van Zanten, voornamelijk modellen en portretten. De laatste jaren maakt hij deel uit van een schildersgroep onder leiding van de Haarlemse kunstenaar Helmuth van Galen. Inmiddels heeft hij een omvangrijk portfolio opgebouwd, dat bestaat uit portretten, landschappen en stadsgezichten, waarvan er hier een aantal geëxposeerd zijn.

Tot nu toe is zijn werk eerder te zien geweest:


12 en 19 oktober - Sjoerd de Vries

schilderijen, litho's en lino-afdrukken

Sjoerd de Vries (Leeuwarden, 1907 - Haarlem, 1987) volgde zijn opleiding aan de Vrije Haarlemse Schildersschool. Hij was een leerling van Jan Visser. Hij was schilder, tekenaar, linosnijder, illustrator, wandschilder en vervaardiger van gouaches.

Sjoerd de Vries - muzikanten


» Klik hier voor de agenda.

Voor meer informatie:
Ineke de Vries
e-mail:    ineke@atelierdevries.nl
telefoon: 071-5218092

Ook wanneer u zelf eens zou willen exposeren.